Dieta w chorobach nerek
2016-11-17 13:38:03Choroby nerek, takie jak przewlekła ich niewydolność, kamica nerkowa, zespół nerczycowy, to oczywiście stany wymagające ścisłego stosowania się do zaleceń lekarskich i korzystania z farmakologii. Jednak najczęściej lekarze, poza lakoniczną informacją na temat konieczności stosowania odpowiedniej diety, nie podają bardziej szczegółowych danych na temat odżywiania się w takiej sytuacji. Dlatego poniżej zamieściliśmy najważniejsze spośród nich.
Przewlekła niewydolność nerek
Przewlekła niewydolność nerek jest chorobą bardzo wyniszczającą, często będącą następstwem nieleczenia innych schorzeń. Niejednokrotnie pacjentom cierpiącym na tę dolegliwość ustala się indywidualny jadłospis, biorąc pod uwagę ogólną kondycję ciała. Jednak istnieje kilka podstawowych zasad żywieniowych, których powinni przestrzegać wszyscy pacjenci. Po pierwsze należy ograniczyć białko. Zdecydowanie lepiej sięgać po białko pełnowartościowe, dostępne w nabiale oraz w jajkach. Tłuszcze, które pochodzą od zwierząt nie są najlepszym wyborem. Tłuszcze roślinne i węglowodany zapewnią organizmowi dużo więcej energii do regeneracji.
Choroby nerek często wiążą się ze współistniejącym nadciśnieniem i obrzękami związanymi z zastojami wody w organizmie. W takich przypadkach zdecydowanie odradza się spożywanie sodu, który potęguje ten efekt. Sód, poza zwykłą solą kuchenną, występuje również w konserwach, kiszonkach i produktach bardzo przetworzonych. Przy tego typu zaburzeniach wykonuje się również badania związane ze zbyt dużą ilością potasu w organizmie. Wówczas należy zrezygnować z pomidorów, orzechów, czekolady, a także wywarów mięsnych i warzywnych. W chorobach nerek może dojść do zaburzeń gospodarski fosforanowej, co wymaga rezygnacji z ryb, kasz, produktów zbożowych.
Kamica nerkowa
Kamica nerkowa dotyka z pewnością największej grupy Polaków. Podstawowym założeniem diety w przypadku tej choroby, jest picie bardzo dużych ilości wody, zwłaszcza przed snem. Dieta wykluczająca uzależniona jest od przyczyn powstawania kamieni. Na przykład w przypadku kamicy moczanowej, wskazana jest rezygnacja ze wszystkich potraw smażonych. Zaszkodzi również tłusty ser, śledź, a także rośliny strączkowe i grzyby. Kamica szczawianowa wymaga odstawienia produktów zawierających szczawiany (szpinak, rabarbar, szczaw), przy jednocześnie zwiększonym przyjmowaniu wapnia. Kamica wapniowa wręcz przeciwnie, nakazuje rezygnację z wapnia i sodu.
Zespół nerczycowy
Zespół nerczycowy wymaga ustalenia indywidualnej diety dla chorego. Ogólne założenia mocno wiążą się z tym, co jest ogólnie propagowane jako zdrowa dieta, a więc spożywanie pełnowartościowego białka, ryb, rezygnacja z potraw smażonych i soli kuchennej.
Choroby nerek to ciężkie schorzenia, które wymagają profesjonalnego leczenia. Nie wolno jednak zapominać o tym, że właściwe skomponowana dieta nie tylko pozwoli zmniejszyć objawy choroby, ale w związku z tym poprawi również ogólne samopoczucie chorego, co jest bardzo istotną kwestią, wiążącą się również z jego formą psychiczną.
ip