Grillowanie - co na grilla?
Przepisy na grilla
2018-04-25 09:38:14Wiosna w pełni, majówka lada moment. Nie trzeba przypominać, że jest to idealny czas na grillowanie. Krótki urlop i odpoczynek wręcz nie może obejść się bez jedzenia na świeżym powietrzu. Pomysł na grilla o tej pore roku jest wręcz wskazany, a co lepsze, uwielbiany przez każdego, kto kocha kiełbaski, szaszłyki, i inne potrawy z grilla. Co przygotować na grilla, aby zaskoczyć swoich gości i ich podniebienia? Oto proste przepisy, które na pewno polubicie.
Przepisy na grilla
Przede wszystkim należy pamiętać, aby przepisy na grilla nie były skomplikowane. Nikt nie chce stać godzinami przy garach, kiedy można spędzić miło czas na świeżym powietrzu, przygotowując jedzenie. Dlatego potrawy z grilla należy zrobić w kilka chwil, aby móc cieszyć się chwilami z bliskimi. Grillowanie jedzenie musi być proste do zrobienia i nieskomplikowane. Ważne, aby przy użyciu dosłownie kilku składników stworzyć potrawy, które będą gotowe dosłownie w kilka chwil.
Sałatka na grilla
Nieodłączną potrawą, która po prostu musi pojawić się obok kiełbasek i szaszłyków jest sałatka na grilla. Taki dodatek idealnie komponuje się z tego typu jedzeniem i podkreśla smak potraw. Sałatka do grilla nie może być zbyt tłusta, dlatego do jej przygotowania nie używamy ciężkich sosów i majonezu. Dressing warto zrobić z oliwy i soku z cytryny, który świetnie komponuje się z grillowanym mięsem.
Sałatka na grilla z fetą
Kilka pomidorków koktajlowych, ogórka, małą cebulkę i kilka rzodkiewek kroimy na małe kawałki. Dodajemy 3 łyżki kukurydzy z puszki i odrobinę pokrojonej fety. Wszystko mieszamy dokładnie. Do 1/4 szklanki oliwy z oliwek dodajemy 4 łyżki wody i łyżkę soku z cytryny. Składniki mieszamy i polewamy nimi sałatkę, którą przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę na grilla koperkiem.
Sałatka na grilla z kurczakiem
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, solimy, posypujemy papryką słodką i smażymy na oliwie. Do miski wrzucamy posiekaną sałatę lodową, pokrojone 2 duże pomidory, ogórka w plastrach oraz pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy kurczaka i wszystko mieszamy. Do 1/4 szklanki oliwy z oliwek dodajemy łyżeczkę musztardy i zioła prowansalskie. Sos dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Żeberka z grilla
Około kilogram żeberek dokładnie myjemy. W misce mieszamy 1/2 szklanki oliwy, 4 łyżki musztardy, łyżkę miodu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Żeberka umieszczamy w marynacie i czekamy około 3-4 godziny, aż mięso nabierze aromatu i smaku. Po tym czasie wyciągamy je i grillujemy dokładnie z każdej strony, aż będzie zarumienione. Żeberka z grilla podajemy z sałatą i ulubionym sosem.
Karkówka z grilla
Mięso (około 1/2 kilograma) marynujemy przez 2 godziny w 1/2 szklanki musztardy, 3 łyżkach jogurtu, 3 wyciśniętych ząbkach czosnku i ziołach. Po tym czasie karkówkę wyciągamy i grillujemy dokładnie z każdej strony, aż mięso będzie pięknie zarumienione. Karkówka z grilla świetnie komponuje się z mizerią, lekką sałatką i sosem jogurtowym.
gol
fot. pexels.com