Jak rozpalić grilla?
2015-06-30 14:08:17Lato to czas, kiedy sezon grillowy jest w pełni. Przedstawiamy wam krótki poradnik jak dobrze i szybko rozpalić grilla. Pamiętaj, by wszystko rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru i na stabilnym podłożu.
1. Jeżeli nie masz ochoty, by zeszłoroczne resztki jedzenia były obecne w twoim burgerze, postaraj się, by grill był dokładnie oczyszczony. Wytrzyj kratkę, na której będziesz kłaść jedzenie i wyrzuć popiół z paleniska.
2. Na samym dole połóż podpałkę, najlepiej sprawdza się naturalna, np. sucha kora brzozy.
3. Teraz możesz ułożyć brykiet lub węgiel. Pamiętaj, że ogień potrzebuje dostępu do tlenu, dlatego nie wkładaj na początku zbyt dużo, żeby choć jeden węgielek mógł się zająć.
4. Pozwól, by grill się rozpalił, lecz jeszcze go nie przykrywaj, poczekaj aż pojawi się popiół.
5. Kiedy grill wygląda na rozpalony, rozsuń równomiernie węgielki i załóż ruszt posmarowany wcześniej olejem. Pamiętaj, by kontrolować temperaturę grilla i co 30 minut dorzucać węgla.
Pamiętaj też, że w lasach, parkach i plażach panuje bezwzględny zakaz wzniecania ognia. Zawsze staraj się znaleźć specjalnie oznaczone i przystosowane do tego celu miejsce.
Lidia Zawistowska