Pochodzenie whisky
2015-01-23 12:19:10Dla bardzo wielu osób słowo "szkocka" jest synonimem whisky, jako grupy alkoholi. Pomimo, że destylaty pochodzące ze Szkocji uważane są za najszlachetniejsze, nie jest to jedyna whisky, którą oferuje rynek. Jakie jeszcze gatunki tego trunku podbijają kubki smakowe jego miłośników na całym świecie? Sprawdźmy to.
Różne nazwy, ten sam skład?
Bez względu na to jakie jest pochodzenie whisky/whiskey, na jej proces produkcyjny zawsze składają się trzy podstawowe składniki: w przypadku whisky szkockiej i whiskey irlandzkiej jest to jęczmień, woda i drożdże; whiskey amerykańska składa się natomiast z różnych ziaren, wśród których przeważa kukurydza.
Pierwszym etapem produkcji whisk(e)y jest słodowanie, czyli doprowadzenie do kiełkowania ziaren w sprzyjających ku temu warunkach. Procesowi temu towarzyszy wytwarzanie enzymów, które rozbijają skrobię na cukry proste i dwucukry, a te, jak wszyscy wiemy, stanowią główny składnik w procesie fermentacji. Kolejny etap to zacieranie, w trakcie którego słód i nieskiełkowane ziarna zalewa się gorącą wodą. Po ostygnięciu dodawane są drożdże a zacier przelewa się d kotłów warzelniczych. Po trzech dniach poddaje się go procesowi destylacji. Destylat przelewany jest do dębowych beczek, gdzie w trakcie wieloletniego leżakowania nabiera on swojego właściwego smaku i charakteru.
Whisky szkocka – królewski smak
Szkocka whisky – Scotch - przez wiele osób uważana jest za zupełnie odrębny gatunek alkoholu. Trunek ten produkowany jest wyłącznie z jęczmienia - single malt, pure malt; lub w przypadku blended whisky - mieszany z whisky zbożową. Charakterystyczny dla produkcji whisky szkockiej, jest proces suszenia jęczmienia na paleniskach torfowych, dzięki czemu destylat uzyskuje charakterystyczny dymny posmak (najwyraźniej wyczuwalny w destylatach z wyspy Isley).
Whisky szkocką możemy podzielić na dwa podstawowe gatunki - malt whisky i blended whisky. Malt jest produktem, na który składają się wyłącznie trzy składniki - jęczmień, woda i drożdże. Dojrzewa w beczkach, które uprzednio wykorzystywane były do produkcji burbona, cherry lub porto. Single malt to produkt jednej destylarni, natomiast pure malt mieszana jest z destylatów pochodządych z różnych gorzelni.
Whisky to nie tylko Szkocja
Dużą popularnością cieszy się także whiskey irlandzka, która w odróżnieniu od whisky szkockiej poddawana jest procesowi trzykrotnej destylacji, a jęczmień nie podlega suszeniu na torfowych paleniskach. Stąd właśnie bierze się łagodny i niezwykle subtelny smak tego trunku, który sprawia, że po ten alkohol bardzo chętnie sięgają te osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z whisk(e)y.
Kolejny gatunek whiskey pochodzi z ameryki. Burbon i Tennessee Whiskey produkowane są z kukurydzy, żyta, pszenicy i słodu jęczmiennego. Różnice między tymi dwoma gatunkami są nieznaczne - Tennessee poddawana jest procesowi filtracji węglowej, stąd jej łagodniejszy smak.
Whisky japońska to z kolei produkt najbardziej zbliżony do whisky szkockiej – zarówno z przyczyn klimatycznych, jak i procesu produkcji. Mimo bardzo młodego stażu, whisky z kraju kwitnącej wiśni zdobywa coraz większą popularność, a także uznanie branży i koneserów.
(mat. pras.)