Prawidłowa dieta osoby uprawiającej sport
2016-11-23 13:36:05Dziś prawidłowe nawyki żywieniowe są uznawane za jeden z najistotniejszych fundamentów sukcesu każdego sportowca.
Rzecz
jasna, aby optymalnie skonstruować dietę, należy wziąć pod uwagę
indywidualne predyspozycje danego organizmu, jego zapotrzebowanie na
konkretne składniki, substancje czy minerały. Nie oznacza to jednak, że
niemożliwe jest zdefiniowanie kilku podstawowych zasad i reguł, którymi
powinni kierować się początkujący miłośnicy wysiłku fizycznego. Choć na
późniejszym etapie kariery dobrym rozwiązaniem jest wizyta u
wykwalifikowanego dietetyka, to stawianie pierwszych kroków na drodze do
sportowej sylwetki może okazać się zaskakująco łatwe.
Węglowodany, czyli najlepsze paliwo dla organizmu sportowca
Sportowiec,
niezależnie od stopnia zaangażowania i zaawansowania, musi spożywać
dużo produktów bogatych w węglowodany, pełniących rolę swoistego paliwa
oraz źródła energii. Najlepszym sposobem na zagwarantowanie mięśniom
mocy jest wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli między
innymi makaronów, większości warzyw i części owoców, owsianki, muesli,
kasz czy pieczywa pełnoziarnistego.
Co zawdzięczamy niskiemu
indeksowi glikemicznemu konkretnych produktów? Przede wszystkim to, że
dostarczają one energii na znacznie dłużej, bowiem nie wiążą się z
nagłym spadkiem poziomu insuliny. Warto mieć świadomość, że w przeddzień
startu i w dzień odbywania się zawodów należy zrezygnować z produktów
pełnoziarnistych, gdyż trawią się one znacznie dłużej on tych
przetworzonych. Wynika to z wysokiej zawartości błonnika.
Białko, czyli jak zadbać o swoje mięśnie
Należy
zdawać sobie sprawę, że wiele osób uprawiających sport popełnia dość
częsty i popularny błąd, pochłaniając duże ilości produktów bogatych w
białko na przykład w dzień zawodów. Trzeba pamiętać, że białko doskonale
sprawdza się głównie przy regeneracji tkanki mięśniowej, korzystnie
wpływając na wzrost oraz rozwój mięśni. Wśród najlepszych źródeł białka
bez dwóch zdań można wyróżnić chude mięso, mleko, sery czy jajka. Tego
typu produkty wskazane są przede wszystkim po treningu, rezygnując z
nich na kilka dni przed zawodami.
Tłuszcze kojarzą się
sportowcom dość pejoratywnie, jednak zdarza się, że jest to sporego
kalibru niedopatrzenie. Istnieją przecież dobre tłuszcze, wskazane w
diecie osoby aktywnej fizycznie. Gdzie dokładnie można odnaleźć dobre
tłuszcze? Wydaje się, że odpowiednim źródłem są tłuste ryby morskie,
olej rzepakowy czy orzechy. Ponadto, dobrze jest pamiętać o witaminach,
minerałach, i antyoksydantach. Bez ich właściwej dawki sportowiec będzie
osłabiony, przemęczony, senny, wyróżniając się przy tym mniejszą
wydolnością organizmu.
Bez dwóch zdań, wykreowanie odpowiednich nawyków żywieniowych i
skonstruowanie właściwego jadłospisu mogą mieć niezwykle korzystny wpływ
na wyniki osiągane przez danego sportowca. Rzecz jasna, nie wszystko
zależy od diety, jednak może ona wydatnie pomóc. Tym bardziej, że w
dzisiejszych czasach zdrowe oraz rozsądne odżywianie się nie jest niczym
szczególnym, a wręcz przeciwnie – wizyty u dietetyków należą do
powszechnych i popularnych elementów przygotowań.
Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Dietetyczny.eu.
ip