Różowa sól himalajska - co to takiego?
2017-11-22 08:37:22Lekarze biją na alarm, że wiele osób używa zdecydowanie za dużo soli. Niektóre osoby stosują więc zamienniki w postaci suszonych pomidorów, ziół lub innych dodatków. Jednak w ostatnim czasie bardzo popularna staje się różowa sól himalajska. Wiele osób twierdzi, że jest ona dużo zdrowsza od zwykłej, sklepowej soli, która gości w wielu domach. Czy rzeczywiście sól himalajska ma tyle dobrych własciwości?
Różowa sól himalajska - lepsza od zwykłej soli?
Sól himalajska pozbawiona jest wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, zbierana jest w rejonach wschodniej części Himalajów, w pobliżu Pakistanu, z głębokości około 1/2 km. Tego rodzaju soli nie czyści się chemicznie, płucze się ją i oczyszcza, a fakt, że jest zdrowsza od tej zwykłej wynika z tego, że krystalizowała się ona miliony lat temu, w czasach, kiedy brak było zanieczyszczeń na naszej planecie. W skład soli himalajskiej wchodzi między innymi fosfor, magnez, sód, potas, chrom i wiele innych cennych dla naszego organizmu skladników. Czy jednak można jej używać do woli? Absolutnie nie! Tak samo, jak zwykła sól kuchenna, ta himalajska różowa, spożywana w większych ilościach może negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
gol
fot. pixabay.com