Trening na rzeźbę. Ta dieta ci pomoże
2014-12-11 12:02:28W okresie tak zwanego „robienia rzeźby”, czyli redukcji tłuszczu, właściwie dobrana dieta jest kluczowa w osiągnięciu sukcesu. Nie można oczywiście zapomnieć o treningu, tak wytrzymałościowym, jak siłowym, jednak odpowiednie nawyki żywieniowe mają potężne znaczenie.
Przede wszystkim...
No właśnie - przede wszystkim musisz pamiętać, że jeżeli chcesz zrzucić trochę tłuszczu i odsłonić mięśnie, nie możesz się głodzić. Organizm bowiem spowalnia przemianę materii, kiedy brakuje mu substancji odżywczych, co zresztą po zakończeniu diety jest głównym powodem efektu JoJo.
Drugą żelazną zasadą jest obniżenie do minimum ilości węglowodanów (zero słodyczy czy chipsów!), przez które rośnie poziom insuliny we krwi, a ta z kolei hamuje spalanie tkanki tłuszczowej. Znacznie zwiększyć należy natomiast spożycie... no cóż, wody. Musisz pić minimum trzy litry mineralnej dziennie, aby nawilżyć i „przepłukać” organizm, czy choćby po to, by zapchać żołądek.
Ważne jest, abyś jadł pięć - sześć posiłków dziennie w celu utrzymania sprawnie i szybko funkcjonującego metabolizmu. I kolejna rzecz: lepiej nie pij podczas diety żadnego alkoholu. Jest szalenie kaloryczny, a poza tym w każdych ilościach wpływa toksycznie na organy wewnętrzne.
Co jeść ?
Właściwa dieta w okresie redukcji tłuszczu powinna opierać się głównie na białku, ponieważ pobudza ono nasz metabolizm, daje uczucie sytości i chroni mięśnie przed katabolizmem, czyli rozpadem. Jedz zatem dużo chudego mięsa, ryb i nabiału. Dodatkowo, możesz zainwestować w białko serwatkowe.
Zdrowe tłuszcze są również niezwykle istotne w diecie, z tego głównie powodu, że dostarczają mnóstwa energii (do ćwiczeń, a jakże!). Ich najważniejsze źródła to wszelkie oleje (lniany, z pestek winogron, ryżowy) i oliwy, orzechy, migdały oraz tłuste ryby, jak na przykład łosoś.
Bardzo ważne jest, aby uzupełniać posiłki o potrawy z dużą ilością błonnika - wspomaga on utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit. Zajadaj się zatem bez oporów brokułami, fasolką szparagową, jedz dużo owsianki i brązowego ryżu. Musisz też pamiętać o naturalnych spalaczach tłuszczu, czyli o witaminie C, zielonej herbacie, czerwonej herbacie oraz o kofeinie. Istnieją również pierwiastki, które wspomagają odchudzanie, a są to chrom i wapń - oczyszczają jelita i dają poczucie sytości.
Bez względu na to, jak wielkim jesteś smakoszem różnego rodzaju makaronów, absolutnie nie powinieneś włączać ani ich, ani białego pieczywa w swoją dietę. Pamiętaj też, aby nie jeść zbyt dużo o zbyt późnej porze, gdyż nadmiar kalorii odkłada się w tkance tłuszczowej, której przecież chcesz się pozbyć.
Dietę stosuj przez około trzy miesiące, możesz wspomóc ją suplementami. Nie zapominaj o tym, że to, co prawda podstawa redukcji tłuszczu, ale sukces osiągniesz dopiero po połączeniu zdrowej diety z własciwie dobranymi ćwiczeniami.
Adrianna Hołdys