Zrób pyszne domowe nuggetsy! [PRZEPIS]
2015-05-08 10:29:48Masz ochotę na nuggetsy? Zrób je samodzielnie. Nie trzeba wychodzić ani do sklepu, ani do restauracji, żeby zasmakować tego dania. Jest na tyle proste, że warto zrobić je samemu.
Czego potrzebujesz?
Oczywiście podstawą nuggestsów jest kurczak. Przygotuj ok. 250 g piersi z kurczaka i umyj ją. Potrzeba będzie jeszcze 100 g mąki pszennej, dwa jajka, 100 g bułki tartej, 300 g oleju do smażenia i oczywiście pieprz i sól. Jeśli chcesz, przygotuj ulubione przyprawy do mięsa, by nadać mu mocniejszego smaku.
Przygotowanie
Pierś z kurczaka potnij w takie kawałki, jakie uznasz za odpowiednie. To twoje danie, więc jeśli lubisz małe, bądź duże kawałki to po prostu takie wytnij. Najważniejsze, by przybrały formę możliwie foremnej kostki, bo przecież na tym polegają nuggetsy. Następnie dopraw kawałki solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, można dodać przyprawę do grilla, do kurczaka, czy ostrą paprykę. Doprawiaj danie wedle uznania, by dodać mięsu wyrazistości smaku.
Przygotuj cztery talerzyki. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną wody, do trzeciego bułkę tartą. Czwarty będzie miejscem na już panierowanego wcześniej kurczaka. Gdy warsztat jest już gotowy można zacząć gotowanie.
Gotujemy!
Kawałki kurczaka trzeba obtoczyć w mące, pamiętając, że nie powinna to być zbyt gruba warstwa. Później obtaczamy kawałki, kolejno w jajku i bułce tartej. Wszystko odkładamy na talerz. Kolejnym etapem będzie rozgrzanie oleju na patelni. Dobra będzie stosunkowo głęboka patelnia i taka warstwa oleju, by nuggetsy mogły się w niej odrobinę zanurzyć. Kawałki mięsa nie powinny dotykać się w czasie smażenia. Drewnianą szpatułką należy przewracać kawałki co jakiś czas, by ze wszystkich stron, jednakowo się zarumieniły.
Wykończenie dania
Po około pięciu minutach nuggetsy powinny mieć już ładny, złotawy kolor. Wyjmij je na talerz i połóż na kawałku ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni. Danie jest już gotowe! Jeśli lubisz dodawać sosy do mięs, to nuggetsy idealnie się do tego nadają. Małe kawałki z łatwością można moczyć np. w miseczce z keczupem.
Michał Derkacz