Dlaczego szefowie kuchni to zazwyczaj mężczyźni?
2017-10-02 13:05:02Jeśli obserwujemy świat poprzez pryzmat stereotypów oraz społecznych przekonań, nie ulega wątpliwości, że to kobiety częściej przebywają w kuchni i zajmują się przygotowywaniem posiłków. Dlaczego więc to mężczyźni przeważnie zajmują stanowiska szefów kuchni w prestiżowych restauracjach? Dlaczego najważniejsze osobistości światowej sceny kulinarnej, takie jak Gordon Ramsay czy Jamie Oliver, a w Polsce Robert Makłowicz, to mężczyźni? Czy istnieje jakieś wytłumaczenie tego zjawiska? Przeczytaj i dowiedz się!
Uwarunkowania biologiczne
Z naukowego punktu widzenia pewne są dwie rzeczy: mężczyźni mają o 60 procent więcej kubków smakowych, za to kobiety o wiele lepszy węch - to one zajmowały się zbieractwem w początkach historii ludzkości. Te fakty stawiają dwie płci na równi wobec wyzwań przewidzianych w kuchennym boju, ale sprawa jest odrobinę bardziej skomplikowana. Praca szefa kuchni jest zajęciem bardzo trudnym pod względem fizycznym, wymaga także odporności na trudne warunki, takie jak stres czy wysoka temperatura. Wedlug niektórych, kobietom szkodzi wrodzona wielozadaniowość - umiejętność wysoce przydatna przy przygotowaniu niedzielnego posiłku dla rodziny, ale nie w restauracji, gdzie zamówienia sypią się jak szalone i wymagają zabójczej precyzji.
Niejasności
Powyższe teorie są może odpowiedzią na pytanie, dlaczego tak mało kobiet zostaje profesjonalnymi szefami kuchni, ale z pewnością nie rozstrzygają, kto gotuje lepiej. Dawniej to dziewczynki, a nie chłopcy, zachęcane były do pomocy w przygotowywaniu jedzenia. Teraz naturalnie ulega to zmianie, a pasjonaci kuchni pokazują się w niej z własnej woli - zainteresowanie jedzeniem i zamiłowanie do ciekawych przepisów stają się ważniejsze niż domniemane role społeczne. W kuchni dwudziestego pierwszego wieku stawia się na kreatywność i odwagę w łączeniu aromatów, a od potraw wymagamy nie tylko smaku, ale i szczypty artyzmu. Gotowanie nie jest już więc rzemiosłem, a staje się zajęciem dla indywidualistów.
Kuchnia ma niebagatelny wpływ na naszą codzienność, a jak się okazuje, także na uwarunkowania socjalno-polityczne. To, co jemy, ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale wiąże się również z pozycją społeczną i wyznawaną filozofią życiową. Może jednak pytanie o to, która płeć gotuje lepiej, nie jest aż tak ważne i lepiej jest skupić się na osiągnięciach poszczególnych kucharzy i kucharek i ich własnym, wyjątkowym podejściu do jedzenia. Generalizacja prowadzi donikąd!
MŚ
fot. pixabay.com/Free-Photos