Jak suszyć grzyby?
2017-08-31 08:46:14Lato nieubłagalnie zbliża się ku końcowi. Nadchodząca jesień jest jednak skarbnicą dobrodziejstw, którymi raczy nas natura. Jednymi z nich są na pewno grzyby, które swoim aromatem potrafią zmienić diametralnie każdą potrawę. Przy zbieraniu grzybów należy jednak uważać i skupić się na tym, aby przypadkiem nie pomylić jadalnego z trującym, bo taka pomyłka może być dla nas tragiczna w skutkach. Sporo osób nie od razu wykorzystuje zebrane grzyby. Wiele ludzi suszy je, aby cieszyć się nimi dłużej i wykorzystywać je do różnego rodzaju potraw przez cały rok. Technik suszenia grzybów jest jednak wiele. Oto one.
Jak odpowiednio suszyć grzyby?
Aby wysuszyć grzyby należy je uprzednio dokładnie wymyć i wyczyścić. Grzyby mogą być często zarobaczone, lub brudne. Należy jednak pamiętać, żeby obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ łatwo jest je uszkodzić. Dokładnie umyte grzyby wystarczy pokroić i wysuszyć jedną z wybranych technik.
Suszarka do grzybów
Dobrym sposobem na suszenie grzybów jest użycie profesjonalnej suszarki. Na rynku dostępna jest cała gama urządzeń do suszenia owoców i warzyw, które na pewno sprawdzą się w domowym zaciszu. Tego typu sprzęt działa sprawnie, a ciepłe powietrze, które wydobywa się z wnętrza urządzenia szybko i sprawnie wysuszy wszystkie grzyby (dobre suszarki do owoców i warzyw znajdziesz TUTAJ).
Suszenie na słońcu
Sporo osób wybiera tradycyjne sposoby suszenia grzybów. Od dawien dawna ludzie korzystali z naturalnych metod, które sprawdzają się po dziś dzień. Świetnym sposobem na wysuszenie grzybów jest skorzystanie ze słońca. Rozłożenie czystej gazety na balkonie, parapecie, czy ławce na ogródku i ułożenie na niej oczyszczonych grzybów to dobry sposób na podsuszenie grzybów o ile oczywiście jest ładna pogoda. Warto jednak pamiętać o tym, żeby obserwować, czy aby nasze grzyby nie są "atakowane" przez insekty, muchy i inne owady.
Suszenie grzybów w piekarniku
Kolejną sprawdzoną metodą jest suszenie grzybów w piekarniku. Oczyszczone grzyby układamy na blaszcze i suszymy je w temperaturze około 40 stopni. Jest to metoda niezwykle skuteczna i szybka. Zaoszczędzamy czas i w prosty sposób możemy cieszyć się aromatem wysuszonych grzybów.
gol
fot. pixabay.com