Przepis na męski bigos
2017-11-30 14:34:53Bigos to danie, które nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Jest popularny i lubiany prawie przez wszystkich. Potrawa ta jest sycąca i dobrze rozgrzewa. Warto więc przygotować ją, kiedy za oknem śnieg i mróz. Dobry bigos wymaga jednak długiego gotowania na wolnym ogniu, jednak jego smak na pewno zachwyci koneserów tradycyjnej, polskiej kuchni.
Jak zrobić bigos?
W garnku podsmażamy 2 duże, pokrojone cebule. Dodajemy 2 ząbki czosnku i kilogram pokrojonej kiszonej kapusty. Całość zalewamy wodą, dodajemy kilka listków laurowych, odrobinę ziela angielskiego, łyżkę kminku, pieprz i sól. Dodajemy pokrojoną w plastry laskę kiełbasy i kilka plastrów boczku. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i dalej gotujemy wszystko przez kolejną godzinę. Możemy do smaku dodać odrobinę miodu, ewentualnie cukru trzcinowego.
gol
fot. pixabay.com