Sałatka na grilla – proste przepisy
Przepisy na grilla
2018-04-13 12:19:10Wiosna rozpieszcza nas piękną pogodą. Pierwsze cieplejsze weekendy to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Spotykając się ze znajomymi, warto przygotować poza tradycyjnymi potrawami mięsnymi, lekkie sałatki, które urozmaicą potrawy z rusztu.
Polacy uwielbiają grillować. Spotkania przy ruszcie stają się idealną okazją do wizyty znajomych i rodziny, świętowania urodzin czy rocznic, a także zjazdów integracyjnych na świeżym powietrzu. Menu przyjęć ogrodowych w okresie letnim różni się do tego, do którego przywyknęliśmy zimą. Na stołach królować będą świeże owoce, sezonowe warzywa, a także lekkie dodatki i przystawki.
Sałatki na grilla
Z potrawami mięsnymi z rusztu najlepiej komponują się warzywne dodatki, w postaci pieczonych ziemniaków, grillowanej cukinii czy właśnie – sałatek na grilla. Są one proste w przygotowaniu, zwłaszcza, że już wkrótce rozpocznie się sezon na świeże owoce i warzywa, które będą dostępne na każdym kroku. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje sałatek na grilla, które powinny każdemu smakować
Sałatka pomidorowa
Do sałatki potrzebne będą: pomidorki koktajlowe, papryka żółta, sałata lodowa i roszponka, kostka sera feta, jogurt naturalny, ogórki małosolne, cebula oraz koperek. Sałatę należy poszatkować, pozostałe warzywa i ser feta pokroić na drobną kostkę. Wszystkie warzywa zmieszać. Do przygotowania sosu potrzebny będzie jogurt naturalny oraz sól i pieprz (opcjonalnie 2 ząbki czosnku). Jogurt należy przyprawić wedle uznania, następnie polać nim wcześniej przygotowane warzywa. Całość posypać pokrojonym koperkiem i wymieszać.
Sałatka owocowa
Nie tylko warzywa królują wiosną i latem! Do przygotowania sałatki owocowej warto wykorzystać swoje ulubione owoce: truskawki, borówki, mango, nektarynki, kiwi, banany… Należy unikać zbyt delikatnych i wodnistych owoców (np. malin), ponieważ szybko tracą ładny wygląd i wytwarzają zbyt wiele soku w sałatce. Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z połowy limonki i gotowe! Opcjonalnie, można dodać do sałatki dwie łyżki jogurtu greckiego oraz kilka listków świeżej mięty.
Coleslaw - przepis
Jedna z najpopularniejszych surówek, coleslaw, sprawdzi się idealnie jako dodatek do ciepłych dań z grilla, a jej proste przygotowanie sprawdzi się nawet w najtrudniejszych warunkach. Do jej przygotowania potrzebne są: pół główki białej kapusty, ź cebuli, 2 średniej wielkości marchewki, sól i pieprz do smaku, łyżka soku z cytryny, łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego oraz pół natki koperku. Kapustę, cebulę i marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie dodajemy kolejne składniki i doprawiamy do smaku.
Mimo podanych przepisów, sałatki możemy dowolnie komponować, zmieniać i miksować ich składniki, ulepszać według własnych preferencji. Ważne jest jednak, aby nie zapomnieć, jak istotne w okresie wiosenno-letnim jest spożycie świeżych warzyw i owoców i jak korzystne skutki niesie to dla naszego zdrowia.
MP
fot. pixabay.com (silviarita)