Zdrowe potrawy z grilla
2015-02-26 13:58:18Sezon na grilla zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę, wśród zieleni i śpiewu ptaków, usiądziemy w gronie rodzinnym, by cieszyć się smakiem pysznych, grillowanych potraw. Jeśli macie ochotę na coś zdrowego, poznajcie nasze propozycje!
Grillowanie na świeżym powietrzu daje nam naprawdę szerokie możliwości na przygotowanie pysznych, ale i zdrowych posiłków. Na ruszcie możemy upiec zarówno chude mięso jak i bukiet kolorowych warzyw, a nawet owoców. Przygotowane jedzenie nie będzie tylko dobrze smakować, ale i będzie pełne wartości odżywczych. Zobaczcie, jakie to proste!
To też cię zainteresuje: Szef kuchni radzi, jak dobrze ugrillować mięso >>
CHUDE MIĘSO
Jeśli postawisz na kupno chudego mięsa, gwarantujemy ci, iż obniżysz kaloryczność swoich grillowanych potraw, nawet o 30 proc. Jakie mięso jest chude? Najlepiej, jeśli polubisz kurczaka i indyka - to świetne rozwiązanie dla ciebie i twojej wagi. Jeśli jednak uwielbiasz wieprzowinę, zamiast tłustej karkówki wybierz lekki kawałek schabu. Lubisz grillowaną kiełbasę, ale nie chcesz drastycznie przytyć? Wybierz tę, z obniżoną zawartością tłuszczu.
RYBY I OWOCWE MORZA
Czy wiesz, że ryby zawierają przyjazne twojemu organizmowi kwasy omega-3 i znacząco obniżają cholesterol? Jeśi nie wyobrażasz sobie grilla bez ryb, postaw na łososia lub dorsza - polecamy ci, aby obłożyć je plastrami cytryny, dla smaku. Pamiętaj, by zarówo łososia jak i dorsza grillować w całości. Na ruszt możesz także włożyć owoce morza i ośmiorniczki. Przygotuj je w folii aluminiowej - dzięki niej zachowają swój aromat.
WARZYWA I OWOCE
Świetnym dodatkiem do grilla są warzywa i owoce. Zarówno swoim zapachem jak i smakiem przyciągają niejedno podniebienie. Mają dużo witamin i są oczywiście niskokaloryczne. Są świetnym dodatkiem do mięs, możesz skomponować np. pysznego szaszłyka z mięsa z kurczaka, papryki i cukinii. Jeśli myślisz o podgrzaniu na grillu bakłażanów i pomidorów, czyli warzyw miękkich, pamiętaj by przyrządzać je na aluminiowych tackach. Świetnym dodatkiem do dań mięsnych będzie czosnek - dzięki niemu uregulujesz poziom cholesterolu.
DODATKI NA GRILLA
Lubisz frytki i pieczony chleb czosnkowy z grilla? My też, ale nie są to jedyne dodatki do wyśmienitej uczty. Co powiesz na sałatki ze świeżysz warzyw? Są one nie tylko lekkostrawne, ale i niskokaloryczne. Zawierają witaminy i przeciwutleniacze, które świetnie zabezpieczają nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Chronią także nasze komórki przed starzeniem się. Dodatkowo, świetnie wyglądają na talerzu.
PRZEPISY NA ZDROWE POTRAWY Z GRILLA
Grillowane pomidory z serem feta
Potrzebujesz
Kilka pomidorów
Ser feta
Pieprz
Sól morska
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Umyj pomidory, przekrój na połówki. Łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, przypraw pomidory świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i oliwą z oliwek. Ser feta rozdrobnij, wymieszaj z wcześniej wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowany farsz włóż w miejsca nasion, lekko dociśnij. Do swoich pomidorów możesz dodać kawałek wędzonej szynki - owiń nią swoje pomidory i połóż na grilla.
Roladki z kurczakiem i cukinią z grilla
Potrzebujesz
Filet z kurczaka
Cukinia
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Przyprawy wedle uznania
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Nasmaruj go oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną pierś połóż na grillu, piecz przez kilka minut. Następnie umyj cukinię, pokroj w cienkie plasterki i posmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą. Połóż cukinię na grillu, piecz około 2-3 minut. Zdejmij pierś z kurczaka i cukinię z grilla, pokrój, dodaj ogórka i paprykę. Rozłóż zgrillowane kawałki cukini, ułóż na niej pierś i pozostałe warzywa, Zwiń cukinię w roladki. Gotowe!
Czytaj też: Jak przygotować rybę? I tak robisz to źle
Czosnkowy łosoś z grilla
Potrzebujesz
Filet z łososia
Cytryna
Pół szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki pieprzu cytrynowego
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Umyj filet, osusz i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut. Pokrój czosnek, wraz z pozostałymi składnikami (woda, sos sojowy jasny, oliwa, pieprz cytrynowy) umieść go w słoiku, zakręć go i potrząśnij. Filet z łososia ułóż w naczyniu, zalej przygotowaną marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij łososia i ułóż go na wcześniej naoliwionym ruszcie, skórką do dołu. Rybę grilluj ok. 10-15 min., obracając i smarując przygotowaną marynatą.
Ewa Wieczorska