Forma / Zdrowie - Facet

Co zrobić, żeby marnować mniej jedzenia i jak być bardziej eko?

2021-08-13 23:32:13

Obecnie co roku marnuje się ponad 30% produkowanej na świecie żywności. W Polsce wyrzuca się blisko 5 mln ton jedzenia rocznie. Co możemy zrobić, aby ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych, zachować więcej pieniędzy w porfelu i przyczynić się do ochrony środowiska?

Zobacz również: Produkty z długą datą ważności, czyli jedzenie, które się nie psuje >>

wyrzucanie jedzenia

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Najczęstszym powodem marnotrawstwa jest przeoczenie terminu ważności lub zbyt duże zakupy spożywcze. Wśród innych czynników wymienia się brak wiedzy na temat właściwego przechowywania produktów czy nieumiejętność wykorzystania resztek. Problem dotyczy szczególnie pieczywa, owoców i warzyw oraz wędlin.

Skutki marnowania żywności

Wraz z produkowanym jedzeniem, emitujemy do atmosfery dwutlenek węgla i inne gazy cieplarniane, co napędza niekorzystne zmiany klimatu. Związane jest to m.in. z wylesianiem pod uprawy czy hodowlę zwierząt. W trakcie wytwarzania żywności zużywamy też hektolitry wody. Należy pamiętać o plastikowych opakowaniach, które również nie służą środowisku. Gdy kupujemy produkty, nie będąc w stanie ich w pełni wykorzystać, marnujemy zasoby i generujemy więcej śmieci. Dlatego warto żyć w duchu "zero waste".

Co zrobić, by być bardziej eko w swojej kuchni?

Podstawową rzeczą jest prawidłowe przechowywanie produktów, w temperaturze wskazanej na opakowaniu. W przypadku mrożonek zwróćmy uwagę na to, jak długo można je trzymać przy określonej liczbie stopni Celsjusza. Zwykle dopiero przy -18 stopniach będą one zdatne do spożycia, aż do terminu wskazanego na etykiecie. O przedłużenie świeżości żywności zadbamy także, układając jedzenie w lodówce na odpowiednich półkach i w określonych strefach. Informacje o tym, co i gdzie powinno trafić, często udostępniają sami producenci sprzętów chłodzących.

Termin ważności - czy zawsze trzeba się go sztywno trzymać?

W kontekście przechowywania warto zaznajomić się również z zasadą FIFO (First-in, first-out), co oznacza "pierwsze weszło, pierwsze wyszło". Chodzi o to, żeby produkty, których termin ważności niedługo minie, ustawiać na froncie, a te, które wytrzymają dłużej układać w dalszej części półki.

Pamiętajmy jednak, że hasła "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do" różnią się od siebie. W pierwszym przypadku, po upływie terminu produkt może utracić część swoich właściwości, ale nadal będzie zdatny do jedzenia, co ocenimy poprzez smak, zapach i wygląd. Natomiast kolejne określenie dotyczy daty, która powinna być bezwzględnie przestrzegana. Po jej przekroczeniu produkt może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

przetwory owocowe i warzywne

Przepisy "zero waste" - co zrobić z czerstwym chlebem i przejrzałym bananem?

Jeśli nie zdążyliśmy zamrozić nadwyżki chleba i zrobił się czerstwy, nie wyrzucajmy go, tylko przyrządźmy np. grzanki do sałatki, bruschettę z pieca lub tosty francuskie. Nadmiar wędliny może nam posłużyć zamiast boczku do zrobienia szybkiej carbonary na obiad. Dojrzałe banany z plamkami posłużą za świetny dodatek do posłodzenia ciasta (np. brownie) lub owsianki. Inne owoce można zawsze zmiksować na sok lub dodać do koktajlu albo przygotować konfitury. Z warzyw z kolei stworzymy wiele pysznych i zdrowych sałatek oraz przetworów, kiszonych czy marynowanych. Jest wiele przepisów "zero waste", wystarczy poszukać lub pobudzić swoją kreatywność.

Jak zapobiec marnowaniu jedzenia w restauracjach?

Gdy odwiedzamy knajpę, gdzie można kupić posiłek na wagę, nałóżmy sobie tyle, ile zdołamy zjeść, a nie tyle ile zmieści się na talerzu. Są one zazwyczaj większe niż standardowe, co oczywiście jest korzystne dla lokalu, ale już dla naszego portfela i resztek jedzenia niekoniecznie. Jeśli już przecenimy swoje możliwości, zapakujmy resztki na wynos. Gdy często stołujemy się na mieście, warto zainwestować w szczelny pojemnik, żeby nie dopłacać za ten z restauracji i nie generować plastikowych śmieci. Większość rzeczy smakuje dobrze po odgrzaniu, jeśli nam coś smakowało, to naprawdę szkoda wyrzucać.

Odpowiedzialne zakupy kluczem do sukcesu

Już na etapie przygotowywania listy potrzebnych składników, mamy szansę zminimalizować ryzyko marnowania jedzenia. Przed spisaniem produktów, sprawdźmy, co już mamy w swojej kuchni: w lodówce, zamrażarce i szafkach. Zaplanujmy też wstępnie, co chcielibyśmy zjeść w danym tygodniu, biorąc pod uwagę już napoczętą żywność. Jeśli zazwyczaj gotujemy to samo i zużywamy składniki na bieżąco, wystarczy zrobić taką listę raz, a porządnie i nie zastanawiać się później, co włożyć do koszyka. Dzięki temu rozwiązaniu unikniemy nadprogramowych zakupów, które później w sporej części wylądują na śmietniku. Z dużym prawdopodobieństwem zaoszczędzimy pieniądze, no i spędzimy znacznie mniej czasu w sklepie.

Ważne jest również to, aby nie chodzić do supermarketów będąc głodnym. Znając życie i fizjologoię, w takim stanie kupimy więcej, niż planowaliśmy. Starajmy się też nie robić zapasów jedzenia z powodu promocji, kiedy nie mamy pewności, że coś dłużej poleży lub że mamy na to wystarczająco miejsca w zamrażarce. Warto wiedzieć, że produkty w obniżonej cenie mogą mieć krótszy termin ważności. Także zastanówmy się, czy będziemy w stanie je wykorzystać na czas.

zakupy w supermarkecie

Gdzie oddać nadmiar jedzenia i jak samemu skorzystać z nadwyżek żywności?

Jeśli nikt ze znajomych lub rodziny nie jest zainteresowany dodatkową porcją owoców, ciasta, zupy itd., podzielmy się z innymi. Obecnie istnieje sporo inicjatyw promujących podejście "zero waste", mających na celu walkę z marnotrawstwem żywności. Weźmy pod uwagę lokalne jadłodajnie czy Banki Żywności. Nowością jest  foodsharing. W ramach tej akcji, w większych miastach w Polsce, jak również w niektórych zagranicznych, udostępniane są lodówki otwarte dla wszystkich.

Zaleca się wkładać do nich produkty, które jeszcze są zdatne do spożycia, ale z dużym prawdopodobieństwem nie damy radę sami ich przejeść. Oprócz pieczywa, owoców, warzyw, nabiału, suchego prowiantu, w lodówkach można znaleźć gotowe dania w słoiku, oczywiście odpowiednio opisane. Każdy, kto ma ochotę skorzystać z obecnych dobrodziejstw, może zabrać je do domu. Nie musimy być bezdomni, żeby poczęstować się jedzeniem z lodówki. Celem idei jest to, aby jak najczęściej stały one puste.  

Uratuj posiłek i zaoszczędź! 

Świadomość ekologii rozszerza się stopniowo po branży gastronomicznej. Coraz więcej lokali oferuje produkty, które nie sprzedały się danego dnia, w konkurencyjnej cenie. Warto poszukać aplikacji, gdzie sprawdzimy, jakie restauracje/cukiernie/piekarnie są zaangażowane w akcję. Zwykle możemy spodziewać się promocji pod koniec dnia. Najczęściej lokale same komponują pakiet słodkości lub potraw, które danego dnia cieszyły się mniejszym powodzeniem wśród klientów. Wszystko oczywiście w dobrym stanie. Polecamy sprawić sobie taką niespodziankę, a dodatkowo uratować posiłki i wypieki przed wyrzuceniem.

Zainspiruj się i sprawdź: Ciekawe pomysły na wakacyjne śniadanie>>

Magdalena Łyszczek

fot. Michal Jarmoluk, RitaE, Steve Buissinne z Pixabay

Słowa kluczowe: jak nie marnować jedzenia, jak być bardziej eko, przepisy zero waste
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
odtruwanie alkoholowe
Odtrucie Alkoholowe Łódź - Pierwszy Etap do Trzeźwości Łódź

W leczeniu alkoholizmu, odtrucie alkoholowe jest niezbędnym pierwszym krokiem, przygotowującym organizm do dalszej terapii.

Odtrucie Alkoholowe w Warszawie
Kiedy należy rozważyć odtrucie alkoholowe Warszawa? Warszawa

Alkoholizm wpływa negatywnie na zdrowie i ogólne funkcjonowanie życiowe. Kluczowe jest rozpoczęcie terapii od odtrucia alkoholowego, która jest pierwszym etapem w drodze do trzeźwości.

Wszywka alkoholowa Wrocław
Wszywka alkoholowa Wrocław a powrót do zdrowia Wrocław

Wszywka alkoholowa, znana również jako Esperal, jest jednym z dostępnych na rynku medycznym środków wspomagających abstynencję od alkoholu.

Polecamy
taśmy kinezjologiczne
Jak działają plastry kinesiotaping?

Kinesiotaping istnieje już od lat 70. Jest to japońska metoda, która pozwala na szybką i wyjątkowo skuteczną walkę z bólem.

Olejek CBD
Olejki CBD poprawią pamięć i koncentrację! Sprawdź, w czym jeszcze są pomocne

Sprawdź, kiedy warto sięgnąć po olejek CBD oraz dowiedz się, od czego zależy jego skuteczność?

Ostatnio dodane
odtruwanie alkoholowe
Odtrucie Alkoholowe Łódź - Pierwszy Etap do Trzeźwości Łódź

W leczeniu alkoholizmu, odtrucie alkoholowe jest niezbędnym pierwszym krokiem, przygotowującym organizm do dalszej terapii.

Odtrucie Alkoholowe w Warszawie
Kiedy należy rozważyć odtrucie alkoholowe Warszawa? Warszawa

Alkoholizm wpływa negatywnie na zdrowie i ogólne funkcjonowanie życiowe. Kluczowe jest rozpoczęcie terapii od odtrucia alkoholowego, która jest pierwszym etapem w drodze do trzeźwości.