Dieta sezonowa na studencką kieszeń. Co jeść na wiosnę?
2021-04-23 13:54:57Sezonowe odżywianie, zgodne z porami roku to najlepszy sposób, aby jeść warzywa i owoce wtedy, kiedy są najsmaczniejsze i przede wszystkim najtańsze na polskim rynku. Jest to szczególnie ważne przy komponowaniu posiłków niskobudżetowych, a na takich właśnie zależy, szczególnie oszczędnym z reguły, studentom. Po zimowych miesiącach, które niespecjalnie obfitują w dostęp do świeżych warzyw i owoców, wiosna daje duże możliwości przygotowania posiłków na bazie tych produktów.
W Piramidzie Żywienia, która jest modelem zdrowej i zbilansowanej diety, publikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ), warzywa i owoce znajdują się na najniższym szczeblu. Oznacza to, że rekomenduje się spożywać je najczęściej, z całej gamy wymienionych produktów. Ogólnie przyjęta zasada mówi o tym, że powinny one stanowić podstawę diety dorosłego człowieka. Poza piramidą, stanowiącą podstawę zaleceń żywieniowych, istnieją te przygotowane dla specjalnych grup wiekowych – piramida żywieniowa dla dzieci i młodzieży oraz dla osób starszych. Należy pamiętać, że piramida kierowana jest do osób zdrowych, w przypadku współistnienia różnych chorób czy schorzeń, potrzebna będzie konsultacja z lekarzem i/lub dietetykiem, celem dostosowania do indywidualnych potrzeb danej osoby.
Zdrowe produkty na wiosnę
Wczesna wiosna to okres nowalijek - ich królową jest rzodkiewka. To skarbnica cennych wartości odżywczych i witamin, m.in. potasu, witaminy C, związków siarki, które pozytywnie wpływają na wypadające włosy czy łamiące się paznokcie. Inne młode warzywa obfitujące w witaminy, to marchewki, fasolka szparagowa, szparagi czy rzeżucha. Sprawa z owocami ma się zdecydowanie gorzej, choć pojawiają się już pierwsze truskawki, a już niedługo będzie można umilić sobie weekendowe popołudnie ciastem drożdżowym z dodatkiem rabarbaru.
Maj to zdecydowanie miesiąc botwinki. Młode liście i korzenie buraka zawierają witaminę A, K oraz cenne witaminy z grupy B. Zawarty w nich błonnik pomaga w regulacji apetytu, a bogactwo antyoksydantów działa lepiej, niż krem anti-aging. Nic tak nie kojarzy się z okresem wiosennym, jak zupa botwinka, zwana przez niektórych chłodnikiem, która poza wymienionymi walorami zdrowotnymi, nie wspominając już o tych smakowych, jest przede wszystkim daniem tanim. W tym właśnie tkwi sens sezonowości, która zwyczajnie się opłaca. Przygotowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków, nie musi wiązać się z wysokimi kosztami, jeśli będzie bazować na łatwo dostępnych, lokalnych, świeżych produktach.
Dieta podczas zdalnego studiowania
Wkroczenie w jeden z etapów dorosłości, zwany studiowaniem, wiąże się z pozyskaniem często nowych umiejętności. Niezależnie od kunsztu w kuchni czy chęci, aby się nauki gotowania podjąć, coś jeść trzeba. Studenci to osoby zdecydowanie zabiegane, mimo że obecnie spędzają dzień wśród czterech ścian, studiując w trybie zdalnym. Godziny spędzane na nauce, przygotowywanie się do egzaminów, często dodatkowa praca zarobkowa, zdecydowanie skracają czas, który są w stanie poświęcić na przygotowanie sobie wartościowych i zdrowych posiłków.
Bardzo często wydaje się im, że zajmuje to dużo czasu, a przede wszystkim generuje spore koszty. Nie jest to prawdą, ponieważ trzymając się zasad zdrowej diety, chociażby na podstawie Piramidy Żywienia oraz bazowaniu na sezonowości produktów, w prosty sposób można dostarczyć organizmowi niezbędnej energii. W dobie pandemii, czasem paradoksalnie łatwiej jest wygospodarować kilka chwil, które można poświęcić na gotowanie. Studenci to zdecydowanie grupa osób, która w multitaskingu odnajduje się doskonale.
Książki kucharskie to już historia
Brak pomysłów na zdrowe posiłki, to obecnie naprawdę najmniejszy problem. Media społecznościowe pełne są kont, które za darmo udostępniają ciekawe przepisy na szybkie dania, również te bazujące na sezonowych warzywach i owocach. Od przepisów na blogach, przez grafiki na Instagramie, do tutoriali krok po kroku na YouTube. Dostępny jest przekrój diet, dostosowany do preferencji danej osoby. Można znaleźć wiele kont promujących żywienie wegetariańskie, wegańskie, wykluczające gluten, nabiał. Przede wszystkim warto wyszukiwać takie przepisy, które faktycznie dostarczą nam zdrowych produktów, w przystępnej cenie, ich dostępność nie będzie problemem, a czas wykonania - nie dłuższy niż studenckie 15 minut.
Karolina Ryś
fot. pixabay.com/silviarita
Źródła:
https://faktyozywnosci.pl/nowalijki-co-to-jest-czy-warto-je-jesc/
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/botwina-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-botwiny,20635.html
http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia