Idealne przekąski do meczu
Co jeść oglądając mecz?
2018-06-14 10:02:10Mundial to niezwykłe wydarzenie, które skupia przed telewizorami miliony na całym świecie. Również w Polsce gorączka i atmosfera z nim związana sięga obecnie zenitu. Aby przygotować się w odpowiedni sposób do oglądania meczów należy przede wszystkim zaopatrzyć się w doskonałe jedzenie, które umili nam czas przed telewizorem. Oto pomysły na przekąski, które na pewno będziecie chrupać z apetytem, oglądając mundial!
Koreczki wielosmakowe
Jedną z prostszych do wykonania przekąsek są koreczki. Wystarczy nadziać na wykałaczki kawałki pokrojonego chleba, ogórka, szynki (ewentuanie kabanosów), pomidora, oliwek i ułożyć koreczki na talerz. Taka przekąska na pewno będzie smakować wszystkich fanom piłki nożnej.
Mini tortille
Gotowe wrapy smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy na nim odrobinę sałaty, pokrojoną szynkę i małe kawałki pomidorków. Wrapy zwijamy w rulon i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na małe kawałki. Układamy na talerzu i posypujemy słodką papryką oraz ziołami.
Pikantne skrzydełka
Kilka skrzydełek z kurczaka dokładnie myjemy. Do miski wlewamy 2 łyżki musztardy, 4 łyżki oliwy, łyżkę ostrej i słodkiej papryki, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i 2 łyżki keczupu. Wszystko mieszamy i w takiej marynacie umieszczamy na skrzydełka na około 2 godziny. Następnie umieszczamy je na blaszcze i wkładamy do piekarnika. Skrzydełka zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pałeczki warzywne z sosem jogurtowym
Marchewkę, cukinię, selera i inne ulubione warzywa obieramy ze skórki i kroimy w podłużne paski. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Układamy na talerzu. W misce mieszamy ze sobą opakowanie jogurtu, łyżeczkę musztardy, odrobinę oregano, pieprz i sól. Sos przelewamy do małej miseczki i podajemy w towarzystwie pałeczek warzywnych.
Ziemniaczane łódeczki
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na małe, podłużne kawałki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy słodką papryką i solą. Umieszczamy na blaszcze i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni, po czym wyjmujemy i układamy na talerzu. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
gol
fot. pixabay.com