Naturalne źródła białka - jakie wybrać?
2019-10-08 10:10:44Białko w organizmie człowieka jest nieodłącznym elementem w codziennej diecie. Dla osób aktywnych fizycznie, zwiększona ilość białka jest wręcz wskazana. Warto jednak pamiętać, że nie jednym źródłem białka człowiek żyje.
Zobacz: najlepsze naturalne źródła białka>>
Białko w diecie
Białko pokarmowe to najprościej mówiąc materiał budulcowy, który odpowiada za wzrost mięśnia, jak i jego regenerację. Organizm tworzą aminokwasy, które są zawarte w białkach. Po wprowadzeniu ich do organizmu w postaci pokarmu, zostają wchłonięte, przez co do naszego organizmu dostarczone są najpotrzebniejsze składniki odżywcze.
Warto dbać o odpowiednią ilość białka w diecie, ponieważ proteiny mają największy współczynnik TEF (z ang. thermic effect of food). Po spożyciu białka, wartość metaboliczna związana z jego strawieniem/wydaleniem będzie większa niż w przypadku węglowodanów lub tłuszczy. Białko sprawia, że odczuwamy większe uczucie sytości, które owocować będzie mniejszym prawdopodobieństwem na podjadanie między posiłkami.
Funkcje białek w organizmie
Białka nie tylko są odpowiedzialne za budowanie masy mięśniowej oraz jej redukcji. Dbają również o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Poniżej przedstawiamy listę kilku najistotniejszych funkcji:
- pełnią funkcje strukturalne, które odpowiadają za odbudowę tkanek,
- wpływają na aktywność hormonalną,
- biorą czynny udział przy transporcie substancji, np. hemoglobiny,
- mają wpływ na odporność organizmu.
Źródła białka
Białka w najprostszy sposób możemy podzielić na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Często dochodzi do sytuacji, w których osoby nie doceniają białek pochodzenia roślinnego, ponieważ charakteryzują się gorszym profilem aminokwasów egzogennych, a więc takich, których organizmowi musimy dostarczyć z zewnątrz.
Podczas spożywania białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, profil aminokwasów zostanie wymieszany. W wyniku tego procesu, białka zawarte w, np. ryżu i piersi z kurczaka, mogą mieć większą biodostępność (wchłanialność) niż w przypadku spożycia samego mięsa.
Dobrym źródłem białka oprócz mięsa mogą być również:
- produkty mleczne (twarogi i sery podpuszczkowe),
- ryby, chude: dorsz, mintaj, flądra, oraz tłuste: łosoś, śledź, pstrąg tęczowy,
- jaja, najlepsze są te z chowu ekologicznego z oznaczeniem "zero",
- warzywa strączkowe,
- zboża.
AP
Fot. pixabay.com
Źródło: michalwrzosek.pl, dietetycy.org.pl, bcaa.pl, budujmase.pl