Na czym smażyć?
Na czym najlepiej smażyć?
2018-04-17 08:44:18Sposobów na przygotowanie potraw jest wiele. Jednym z nich jest smażenie, które może nie jest najzdrowsze, ale to właśnie za nim przepadają miliony ludzi na całym świecie. Jak się jednak okazuje, smażyć można na różnych tłuszczach, które są bardziej lub mniej szkodliwe. Na czym smażyć, aby mimo wszystko zjeść zdrowo? I czy zdrowe smażenie jest w ogóle możliwe?
Tłuszcz do smażenia
Jaki powinien być odpowiedni tłuszcz do smażenia? Przede wszystkim musi on mieć wysoki punkt dymienia. Dobry tłuszcz nie powinien się utleniać i musi mieć dobry skład, czyli zawierają spore ilości kwasów jednonienasyconych. Co jeszcze warto wiedzieć? Na pewno nie powinniśmy smażyć na jednym tłuszczu kilka razy, ponieważ może to być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto więc za każdym razem wymienić tłuszcz, żeby zdrowe smażenie było rzeczywiście...zdrowe.
Olej kokosowy do smażenia
Czy olej kokosowy do smażenia jest rzeczywiście dobry? Nad tym "problemem" trwają dyskusję od dłuższego czasu. Jego zwolennicy twierdzą, że jest to najlepsza opcja, z racji tego, że zawiera on duże ilości kwasów nasyconych, a jego stopień przetworzenia jest bardzo niski. Dodatkowo, olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, więc jedzenie na nim przygotowane nie będzie smakowało "węglem".
Masło klarowane do smażenia
Bardzo popularnym tłuszczem do smażenia jest masło klarowane. Jego smak jest bardzo charakterystyczny, dlatego często jest wybierany do przygotowania różnego rodzaju potraw. Masło klarowane ma wysoki punkt dymienia, można je swobodnie rozgrzać do naprawdę wysokich temperatur, a i tak nasze jedzenie nie będzie śmierdziało spalenizną. Co ciekawe, masło klarowane nie zawiera białka, a to właśnie ten składnik może niekorzystnie wpływać na proces smażenia.
Oliwa z oliwek do smażenia
Innym tłuszczem, który jest wykorzystywany często w kuchni jest oliwa z oliwek. Smażenie na oliwie rafinowanej jest zdecydowanie najbardziej korzystne, ponieważ współgra ona zdecydowanie lepiej w połączeniu z wysokimi temperaturami. O czym warto wiedzieć? Oliwa z oliwek najlepiej smakuje na zimno, idealnie komponuje się z sałatkami etc. Ze względu na jej specyficzny smak nie będzie pasować do każdego dania na gorąco.
gol
fot. pexels.com