Na Żywca - Facet

Sezon grillowy trwa [PORADY]

2014-06-24 08:21:21

Udane spotkanie przy grillu dobrze jest zaplanować choćby z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pozwoli nam to skomponować różnorodne menu, kupić dobrej jakości produkty i przeznaczyć odpowiedni czas na przygotowanie mięs poprzez ich marynowanie. Co wybrać na grill i jak przygotować?

Co grillować?


Właściwie… wszystko! Aby biesiada grillowa była urozmaicona, warto przyrządzić dla gości nie tylko różne rodzaje mięs, kiełbasy i kaszanki, ale także warzywa, owoce, pieczarki, sery, ryby czy owoce morza. Istotne znaczenie ma jednak jakość produktów, które chcemy przyrządzić na ruszcie.

Do grillowania odpowiednie są zarówno tłustsze, jak i chude mięsa, do ilości tłuszczu w mięsie należy tylko dostosować sposób opiekania. Planując ucztę grillową możemy więc wybierać między wieprzowiną (np. karkówką, żeberkami, schabem, polędwicą, boczkiem, golonką), wołowiną (np. karkówką, rostbefem, szpondrem, antrykotem), drobiem (udkami, skrzydełkami, piersiami lub całym ptakiem), baraniną, jagnięciną czy dziczyzną. Mięso zawsze powinno być świeże, wcześniej nie mrożone i surowe. Nie należy grillować mięs peklowanych ani wędzonych, gdyż podczas obróbki termicznej powstają w nich rakotwórcze substancje (nitrozoaminy).

Najsmaczniejsze kiełbasy z grilla to wędliny zawierające duże kawałki mięsa (tzw. gruborozdrobnione), w naturalnych osłonkach, przyprawione majerankiem lub czosnkiem. Wybierając kaszankę na grill, dobierzmy ją do sposobu obróbki termicznej – jeśli lubimy kaszankę bezpośrednio z rusztu, należy użyć wędliny o zwartej strukturze, która nie rozpadnie się podczas grillowania. Spośród kiełbas, znawcy polecają też na grill kiełbasy białe, czyli surowe lub parzone niewędzone.

Najpowszechniej grillowanymi warzywami są szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza, fasolka szparagowa i pomidory, choć w istocie prawie wszystkie warzywa można przyrządzać na grillu. Z owoców szczególnie dobrze smakują grillowane banany, gruszki, jabłka, brzoskwinie i ananasy. Zarówno warzywa, jak i owoce powinny być świeże i jędrne.

Jak przygotować produkty na grill?


Kruche, soczyste i aromatyczne mięsa z grilla to mięsa wcześniej zamarynowane. Najlepiej, by mięso pozostawało w marynacie przez całą dobę, ale nawet kilka godzin zdecydowanie poprawi jego smak. Mięso powinno być zanurzone w marynacie w całości lub kilkukrotnie przewracane, aby marynata mogła wniknąć w każdy jego fragment.

Do sporządzenia marynaty potrzeba:

składnika kwaśnego, który zmiękcza mięso wchodząc w reakcję z jego białkami. Jego rolę mogą pełnić ocet (najlepiej winny), wino (do dziczyzny i wołowiny), sok z cytryny (do drobiu), musztarda (do wieprzowiny i drobiu), jogurt, kwaśne mleko lub maślanka (najlepiej do drobiu),

składnika aromatyzującego. Szczególnie polecane przyprawy to rozmaryn, tymianek, kurkuma, imbir, curry, mielona papryka, pieprz czarny lub ziołowy i pietruszka. Delikatniejsze przyprawy lepiej komponują się drobiem, zaś intensywniejsze z czerwonymi mięsami. Aromat marynacie może dać także dodatek piwa lub soku owocowego,

•  oliwy lub oleju. W wypadku oleju smakosze mogą sprawdzić rzadziej stosowane jego gatunki, np. olej kokosowy, z awokado lub orzechów włoskich.

Oprócz podniesienia walorów smakowych mięsa, marynowanie sprawia także, że gotowa potrawa jest znacznie zdrowsza. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że zastosowanie marynaty istotnie zmniejsza ilość powstających w mięsie podczas grillowania rakotwórczych związków – tzw. amin heterocyklicznych, które tworzą się zawsze podczas grillowania lub smażenia mięsa.

Grillowane mięso

Jeśli nie zamierzamy grillować mięsa w całości (w całości można przyrządzać np. schab, żeberka, całego kurczaka), tuż przed położeniem na ruszt należy podzielić je na plastry. Grubość płatów mięsa przeznaczonego do grillowania zależy od jego rodzaju. Wieprzowinę i drób podaje się dobrze wypieczone, dlatego grubość ich plastrów nie powinna przekraczać 1,5 cm. Z kolei płaty wołowiny, jagnięciny czy dziczyzny powinny mieć 2 do 4 cm grubości, aby mięso było soczyste lub nawet lekko krwiste.

Grillowane ryby

Ryby przed grillowaniem należy skropić lub obłożyć cytryną, doprawić ziołami i solą, można dodać zieloną pietruszkę i zawinąć całość w folię. Owoce morza podobnie dobrze będą smakować jeśli przed grillowaniem skropimy je cytryną, można je też obtoczyć w posiekanym czosnku i następnie zawinąć w folię. Tak przygotowane potrawy mogą poczekać na swoją kolej grillowania kilka godzin w lodówce.

Grillowane warzywa

Warzywa, które również grillujemy w folii należy posmarować olejem, masłem lub oliwą, aby do folii nie przywarły. Można je też przyprawić ulubionymi ziołami. Twardsze warzywa – np. marchewkę lub selera – warto wcześniej obgotować przez kilka minut we wrzątku. Bakłażan i cukinia zyskają na smaku, jeśli nadziejemy je mozarellą lub serem feta.

Dorota Skotnicka
ekspert grillowania Kawiks

Słowa kluczowe: grillowanie, marynaty, jak grillować, mięso
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak nie przepłacić jeÅźdząc autem?
Jak nie przepłacić podróżując na 4 kółkach?

Sprawdź, gdzie szukać najtańszych ofert na przejazdy i jak zaoszczędzić na paliwie.

Prezent na dzień ojca

Sprawdź, co możesz podarować na dzień ojca, który wypada 23 czerwca.

Polecamy
Jak tanio urządzić mieszkanie dla studenta?
Jak tanio urządzić mieszkanie dla studenta?

Poszukiwanie mieszkania lub pokoju na studencką kieszeń nie należy do prostych zadań.

Dobra oferta internetu dla studenta – czyli jaka?
Dobra oferta internetu dla studenta – czyli jaka?

Żak potrzebuje szybkiego łącza, które nawet dzielone na kilku korzystających zapewni jakość usługi.

Polecamy
Ostatnio dodane
Jak nie przepłacić jeÅźdząc autem?
Jak nie przepłacić podróżując na 4 kółkach?

Sprawdź, gdzie szukać najtańszych ofert na przejazdy i jak zaoszczędzić na paliwie.

Popularne
30 gwiazd porno najbardziej poszukiwanych w sieci
30 gwiazd porno najbardziej poszukiwanych w sieci

Filmików z tymi aktorkami porno internauci poszukują najczęściej. Jesteś wśród nich?

40 najlepszych młodych gwiazd porno (ZDJĘCIA)
40 najlepszych młodych gwiazd porno (ZDJĘCIA)

Prezentujemy listę czterdziestu nadziei pornobiznesu - młodych gwiazd filmów dla dorosłych, do których należeć będą najbliższe lata!

Najgorętsze biusty polskiego show-biznesu (+18)
Najgorętsze biusty polskiego show-biznesu (+18)

Zobacz galerię najgorętszych biustów polskiego show-biznesu.