Arginina - właściwości i występowanie
2018-12-12 16:56:50Arginina to związek chemiczny mający niezwykłe właściwości, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Poprawia krążenie krwi, wpływa na regenerację organizmu, a stosowanie jej jest zalecane także przy leczeniu zaburzeń impotencji. Nadmierne przyjmowanie suplementów diety z argininą powoduje jednak skutki uboczne. W poniższym artykule przedstawiamy, czym dokładnie jest ten związek chemiczny i gdzie możemy go znaleźć.
Arginina jako niezbędny aminokwas
Związek chemiczny zwany argininą lub L-argininą wyglądem przypomina biały proszek bądź bezbarwne kryształy. Spełnia wiele funkcji w ciele człowieka, a jedną z nich jest rozszerzanie i uelastycznianie naczyń krwionośnych. Zapobiega niektórym chorobom układu krążeniowego, obniża ryzyko powstawania zakrzepów oraz stymuluje gojenie się ran. Pomaga w wielu procesach fizjologicznych, takich jak przemiana materii, odtrucie organizmu oraz regulacja wydzielania się hormonu wzrostu.
Jej stosowanie poprawia również ukrwienie narządów, w tym męskiego członka, dlatego często lekarze zalecają ją mężczyznom cierpiącym na zaburzenia erekcji. Oprócz tego, arginina wspomaga regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym, dlatego tak chętnie używają jej jako suplement diety sportowcy czy kulturyści. Jest ona popularna z jeszcze jednego powodu – uznaje się ją za niezbędną podczas "budowania" mięśni. Arginina odpowiada za produkcję tlenku azotu, który ułatwia transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Osoby ćwiczące na siłowni często stosują ją, aby wywołać efekt tzw. pompy mięśniowej.
Występowanie argininy
Co ciekawe, arginina to aminokwas endogenny, czyli taki, który samodzielnie wytwarza się w naszym organizmie przy pomocy innych związków chemicznych. Niestety, jej wytwarzanie zmniejsza się wraz z przybywaniem lat, tak więc na jej niedobór są narażone osoby starsze.
Oprócz tego, że jest produkowana w organizmie, znajduje się również w pokarmie. Naturalne źródło argininy można znaleźć w wielu produktach, m.in. w nabiale, tłustych rybach, czerwonym mięsie, drobiu, orzechach, pieczywie pełnoziarnistym oraz jajach (przede wszystkim w żółtkach). Można kupić ją również jako suplement diety w formie kapsułek bądź proszku.
Co za dużo, to niezdrowo
Z argininą trzeba się obchodzić ostrożnie – stosowanie jej w zbyt dużych ilościach może powodować niepożądane efekty. Przedawkowanie jej jest jednak możliwe jedynie przy spożywaniu suplementów w postaci tego aminokwasu. Wówczas skutkami ubocznymi są biegunka, nudności oraz wymioty. Nadmierne dawkowanie sztucznej argininy może doprowadzić w konsekwencji nawet do wzrostu ryzyka wystąpienia zawału, obniżenia odporności organizmu czy obniżenia wydolności mięśnia sercowego.
AW
źródło: gazeta.pl
fot. Pixabay.com