Lambic - zimowe piwo z wiśni
5 nietypowych piw z całego świata
Piwo czyni nas mądrzejszymi!
Wspaniałe wieści przed weekendem!
Piwo czyni nas mądrzejszymi! »
Lambic - zimowe piwo z wiśni
Piwo Lambic to chluba Belgów. Jest to jedno z niewielu piw na świecie powstających w wyniku spontanicznej fermentacji, a jego prawie 500-letnia historia sięga małej wsi Lembeek, położonej nad rzeką Senną. Tylko tutaj bowiem występuje unikalna bakteria, która odpowiada za niezwykłość piwa Lambic, nadając mu lekko wytrawny smak i charakterystyczną kwaskowatość.
Piwo może być warzone tylko zimą – od października do maja, gdyż tylko wtedy w powietrzu znajduje się odpowiednia liczba bakterii, a fermentacja trwa od roku do trzech lat. Przez kolejne trzy lata piwo jest przechowywane w dębowych beczkach, często wraz z owocami. Owocowe odmiany piwa Lambic cieszą się ogromną popularnością, a największą sławę zyskała odmiana Lambic Kriek.
Lambic Kriek to piwo z dodatkiem wiśni, które słynie ze swojego ciemno-różowego koloru i gęstej piany. Jego smak jest łagodny, lekko kwaskowaty, z wyraźnym słodkim wiśniowym posmakiem. Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, jest ono mocno gazowane