"Tortelinki" i "bruszetki"
Szybkie i proste przepisy "na zagrychę"Te proste przekąski zrobią furorę!
Szybkie i proste przepisy „na zagrychę” »…czyli skrojone tortille na zimno i plastry bagietki w stylu śródziemnomorskim. Placek tortilli (kupny lub własnej roboty) posmaruj serkiem twarogowym do kanapek, nałóż warstwowo świeżych produktów – np. sałaty, szynki, kukurydzy, papryki, sera żółtego itp., na cokolwiek masz ochotę. Możesz też polać ulubionym sosem. Zawiń placek bardzo mocno i zabezpiecz przed rozpadnięciem np. folią spożywczą lub aluminiową. Odstaw do lodówki na pół godziny, wyjmij i pokrój w paski lub romby. Bruchette – pokrojoną w kromki bagietkę natrzyj masłem czosnkowym i zapiecz w piekarniku do momentu ich zarumienienia. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę pomidor i cebulkę, dodaj zioła prowansalskie i zalej kroplą oliwy. Tak przygotowany farsz nakładaj na ciepłe kromeczki, możesz posypać je odrobiną startego sera. Smacznego!